Uw dier

Voedingwijzer


Klik op de voedingwijzer voor het vergroten van de afbeelding.

Voeding informatie

 • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
 • Geperst of geëxtrudeerd?
  Over het algemeen zijn brokken geëxtrudeerd (krokant) of geperst. Er is geen stelregel te noemen wanneer een hond een geperste of geëxtrudeerde brok zou moeten eten. Wel wordt afgeraden om geperste en geëxtrudeerde brokken te mengen. Brokken met verschillende bereidingsprocessen worden op verschillende manier door de hondenmaag verteerd. Meer informatie klik hier.
 • Overschakelen van voeding.
  1
  . Overstap van krokant naar krokant of van geperst naar geperst: Als u overschakelt van geëxtrudeerde (krokant) voeding naar BF®Petfood geëxtrudeerde (krokant) voeding of van geperste voeding naar BF®Petfood geperste voeding doe dit dan geleidelijk. Dat wil zeggen: begin met een kwart en verhoog geleidelijk de hoeveelheid (voer met uw oog), zodat u na enkele dagen (7-9) geheel bent overgeschakeld op BF®Petfood voeding. (LET OP: bij het omschakelen van voeding kan de ontlasting anders zijn dan normaal. Dit is niet ernstig, u kunt ook kiezen voor de overstap met vleesvoeding: zie "extra ondersteuning").
  2. Overstap van krokant naar geperst (of andersom): Wanneer u overstapt van geëxtrudeerde (krokant) voeding naar een geperste voeding (of andersom) adviseren wij u dit in 1 keer te doen, dus niet door te mengen. (LET OP: bij het omschakelen van voeding kan de ontlasting anders zijn dan normaal en kan het zijn dat de hond nog moet wennen. U kunt ook kiezen voor de overstap met vleesvoeding: zie "extra ondersteuning").
 • Extra ondersteuning bij het overschakelen.
  -Vleesvoeding kan bij de omschakeling uitkomst bieden. Hierbij geeft u uw hond enkele dagen BF®Petfood vleesvoeding en schakelt dan over op BF®Petfood droogvoer (krokant of geperst).
  -Bij het overschakelen naar andere voeding kan het maag-darmkanaal uit balans raken. Spijsverteringsproblemen en dunne ontlasting kunnen het gevolg zijn. Hierbij kunnen de BF®Petfood 3in1 koekjes uitkomst bieden. Klik hier voor meer informatie.
  -BF®Petfood OMEGA+ Probiotic met gezonde en goede bacteriën (Bacillus subtilis C-3102), zorgt voor een optimale darmbalans en algemene gezondheid van uw hond. Ondersteunt weerstand (bijv. na antibioticakuur), spijsvertering, verbetert de ontlasting (stoelgang) en biedt ondersteuning bij stressmomenten (bijv. bij omschakeling van voer). Meer info vindt u hier.
 • Bewaren droogvoeding.
  Brokvoeding kunt u het beste koel en droog bewaren of in de zak zelf (goed afsluiten bijv. dichtplakken) of met zak en al in een voerton. TIP: Een kleinere bewaardoos kan ook handig zijn, zodat je een kleine voorraad hebt voor bijvoorbeeld een week en de voeding zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof, vocht en licht, wat de houdbaarheid en smaak kan beïnvloeden. Deze kun je af en toe bijvullen vanuit de bewaarton of zak.
 • Huid, vacht en vertering.
  Er zijn veel honden, en in mindere mate katten, met huid- en vachtproblemen. Jeuk, huidschilfers, verharing, kale plekken etc. betekent dat de hond of kat letterlijk en figuurlijk niet goed 'in zijn vel' zit. De meeste huidklachten van honden of katten ontstaan vanwege een allergische reactie die samengaan met veel jeuk; een enkele keer is diarree een gevolg van een overgevoeligheidsreactie; bij uitzondering en dan voornamelijk bij katten worden niezen, astma of andere luchtweg-verschijnselen gezien. Meest voorkomende allergiën zijn voedsel-, contact- of vlo-, teken- en/of mijtenallergie of Atopie. Meer informatie klik hier. TIP: Voeding met voldoende gezond vet (dierlijk) is doorgaans een goede remedie tegen huid en vachtproblemen bijv. BF®Petfood high energy, lam rijst of geperst lam. Tevens biedt vloeibaar schapenvet, zalmolie, schapenvet bonbon of vistruffel, ondersteuning van huid, vacht en vertering.
 • Vet en olie en allergiën.
  Dat vet en (zalm)olie problemen zou kunnen geven bij een hond of kat die gevoelig is (allergisch) voor kip of gevogelte (pluimvee) of vis is vaak een misverstand. Vetten en olie kunnen alleen allergische reacties veroorzaken als er sporen van eiwit in zitten. Wanneer er over een allergie gesproken wordt, gaat het vrijwel altijd over de eiwitfractie van het desbetreffend product. Normaliter bevat vet geen eiwit. De vet-/oliebronnen in onze BF®Petfood voeding zijn zorgvuldig gezuiverd, wat resulteert in een eiwit-vrij ingrediënt. Meer informatie klik hier.
 • Giardia.
  Bij honden en katten kan de prevalentie oplopen tot 25% bij pups en kittens en in kennels tot 46%. Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree, soms zelfs met slijm of bloed erbij. Braken en misselijkheid kan voorkomen maar is niet standaard. Ook bij wisselende diarree gedurende lange tijd, waarbij medicatie of het aanpassen van voeding niets heeft uitgehaald moet er aan giardia gedacht worden! Zowel de ontwormingsmiddelen (vraag uw dierenarts) als de Giardia zelf kan beschadigingen aan de darmwand geven en de darmflora verstoren. Om deze reden blijven de dieren die ooit Giardia in hun leven gehad hebben vaak levenslang gevoelig op het maag- darmkanaal. Bij de aanpak van giarda, die ook overdraagbaar is van dier naar mens, gaat het om het herstellen van het darmflora-evenwicht, het verbeteren van de weerstand en het aanpassen van een voeding die beter past bij het dier. De beste voeding voor jouw hond (of kat), is de voeding waar jouw hond (of kat) het het beste op doet. Dit kan hypoallergene voeding (bijv. geperst lam, geperst zalm, lam rijst, sensitive mini en sensitive kat) zijn. Tip: Handig is om te beginnen met licht verteerbare vleesvoeding (bijv. bio menu kalkoen sensitive v/d hond of bio menu kip v/d kat) en daarna hypoallergene en/of sensitive voeding. Het kan raadzaam zijn je hond een supplement te geven die de slijmlaag van de darmen helpt te herstellen zoals bijv. omega+ probiotica, weegbree, omega 3 vetzuren (zie zalmolie en omega+ probiotica), vezels, lijnzaad (zie voeding bijv lam&rijst en sensitive kat), knoflook (zie bonbons en anti-vlo tabletten) en L-Glutamine. Let op! Naast mensen kunnen ook volwassen dieren besmet zijn of raken, dit gaat vaak om dieren die een verstoring van de darmbalans hebben door bijvoorbeeld niet passende voeding, stress of andere oorzaken.
 • Allergiën en/of gevoelig.
  Circa 10% van alle honden met een allergie heeft last van een voedingsallergie. Hiermee staat deze vorm van allergie op de derde plek van veel voorkomende allergieën bij de hond, na een atopie (een allergie voor stoffen die vrij voorkomen in de omgeving, zoals hooikoorts, huisstof- en voorraadmijt) en vlooienallergie. Zoals hierboven beschreven reageert een hond of kat niet allergisch op olie of vet omdat deze grondstoffen geen (eiwit) allergenen bevatten waardoor het dus niet de oorzaak kan zijn van een allergische reactie. De meest voorkomende bron van voedingsallergie is een eiwitsoort (rund en kip) of tarwe. Voedingsadvies hond zie Geperst lam, Lam&rijst en Sensitive (mini). Voedingsadvies kat zie Sensitive kat. Meer informatie klik hier.
 • Granen en gluten.
  Honden kunnen prima granen verteren als de granen ontsloten (verhit) zijn. Naast de praktijk laat ook onderzoek zien dat ontsloten zetmeel voor bijna 98% verteerbaar is voor honden (en idem voor mensen). Granen- en glutenallergie zijn termen die soms door elkaar gebruikt worden. Deze verwarring ontstaat doordat vele granen gluten bevatten. Gluten zijn een groep eiwitten die alleen in granen zitten. Deze plantaardige eiwitten bestaan op zichzelf weer uit verschillende soorten eiwitten; de glutenines en de gliadines. Het zijn de gliadines die in het geval van een glutenallergie de klachten veroorzaken. Deze zitten in tarwe, rogge, gerst, haver, kamut, spelt en mout. Voor het gemak worden deze granen met schadelijke gliadines gluten ´niet glutenvrij´ genoemd, en alle andere granen vallen onder de noemer ´glutenvrij´ zoals maïs en rijst. Wilde rijst, gierst, quinoa, amarant, sojabonen, aardappelen, zoete aardappelen en zonnebloempitten zijn geen granen en bevatten dus ook geen gluten. De gluten die in bepaalde granen aanwezig zijn, kunnen bij sommige honden maag darmstoornissen veroorzaken. Overgevoeligheid voor dierlijke eiwitten (met name rund en kip) komt in het algemeen vaker voor dan overgevoeligheid voor gluten in granen (met name tarwe). Graanvrije hondenvoeding is glutenvrij en bevat als koolhydraatbron geen graan maar bijvoorbeeld aardappelen, linzen, bonen, zoet aardappel en/of erwten. Ter geruststelling. Graanvrije voeding met aardappel bevat geen solanine. Dit komt omdat er aardappelrassen worden gebruikt die van nature weinig solanine bevatten en ze daarnaast zeer goed schoongemaakt worden. Eventuele groene plekken, uitlopers en beschadigde plekken worden ruim weg gesneden. Kortom: Granen zijn, naast een energiebron, ook een waardevolle bron van vezels, mineralen als mangaan en B-vitamingen. Graanvrije brokvoeding is dus niet per definitie beter maar kan wel uitkomst bieden indien de hond (of kat) gevoelig is voor gluten. BF®Petfood gluten- en graanvrije voeding is natuurlijk, smaakvol, veilig en gezond en speciaal ontwikkeld voor voedingsgevoelige en voeding allergische honden. Veel BF®Petfood honden- en kattenvoeding is tarwe- en glutenvrij. Graanvrij zijn Sensitive mini hond en Sensitive kat.
 • Te dunne ontlasting.
  Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan waterdunne ontlasting. De meest voorkomende oorzaken van waterdunne ontlasting zijn voerverandering of een niet goed verteerbaar voer viraal: coronavirus, parvovirus, spoelwormen, flagellaten zoals giardia, voedingsallergie of voedselovergevoeligheid. Smaakvolle 3-in-1 hondenkoekjes helpen bij te dunne ontlasting (maakt ontlasting steviger), eetafwijkend gedrag (ontlasting/gras eten) en ondersteunt het lichaam bij het reinigen van afvalstoffen. Daarnaast kun je de 3-in-1 koekjes ook gebruiken bij voerverandering of bij niet goed verteerbaar voer. BF®Petfood 3-in-1 mineralen koekjes kunt u daarnaast combineren met BF®Petfood vezelrijke diner voeding of BF®Petfood vers vlees voeding. Klik hier voor meer informatie.
 • Nieraandoeningen.
 • Nieraandoeningen komen relatief vaak voor bij katten en oudere honden. De aandoening verloopt meestal chronisch (is langdurig aanwezig) en progressief (de nieren gaan steeds minder goed werken). De klachten worden vooral veroorzaakt doordat de falende nieren de afvalstoffen (voornamelijk afkomstig van voedingseiwitten) niet meer goed uit het bloed kunnen filteren, waardoor deze zich ophopen in het bloed. De meest voorkomende verschijnselen bij nierfalen zijn slechte eetlust, gewichtsverlies, veel drinken en plassen, braken, diarree en minder actief. Belangrijk bij een nierdieet zijn minder (weinig) eiwit (wel goede kwaliteit), weinig fosfor en voldoende eten (kcal). Voedingsadvies kat: Senior kat. Voedingsadvies hond: BF®Petfood vleesvoeding en Senior small breed. (Blaasgruis bij kat en hond zie Control kat en Control small breed)
 • Anaalklieren.
  De anaaklieren zijn twee klieren die aan weerszijden van de anus zitten waarin een vloeibare, vaak stinkende, substantie gemaakt wordt die een belangrijke funktie heeft bij de geurverspreiding. Iedere keer wanneer er een keutel de anus verlaat zal een klein beetje van deze vloeistof worden meegepoept en zo weten alle honden in de buurt van wie welke hondendrol is. Wanneer de klieren verstopt of zelfs ontstoken raken hebben de honden daar veel last van; ze hebben jeuk, gaan likken en krabben en ze schuren vaak met hun achterste over de grond (het zgn. 'sleetje rijden'). Honden gebruiken de voor ons nogal onaangenaam ruikende geur van het vocht als middel om met elkaar te communiceren. De anaalklieren kunnen door de dierenarts (of door de eigenaar zelf) worden uitgeknepen en dan is het probleem vaak weer een tijd verholpen. Anaalklier-ontstekingen of -abcessen dienen door de dierenarts behandeld te worden met antibiotica, ontstekingsremmers of door middel van spoelen. Bij dieren die zeer frequent problemen hebben met overvolle anaalklieren bestaat de mogelijkheid om deze operatief te verwijderen. Deze ingreep kent echter het risico van het optreden van incontinentie omdat de klieren vlak bij de kringspier van de anus zitten. Honden die anaalklieren problemen hebben, zijn baat bij een voeding waar in voldoende voedingsvezels zit en/of een hoog as percentage. Deze zorgen voor een gezonde stevige ontlasting, waardoor de anaalklieren op een natuurlijke manier geleegd worden. Voeding met meer vezels zoals Geperst, Diner of Senior kunnen uitkomst bieden.
 • Knoflook.
  Vele honden en katten worden geplaagd door vlooien, luizen, teken en mijten. BF®Petfood knoflook tabletten en schapenvet knoflook bonbons bieden de nodige ondersteuning bij afweer, huid, vacht en vertering. Klik hier en hier voor meer informatie. Voor algemene informatie omtrent hond en teek en wat te doen klikt u hier. Over het gebruik van knoflook bij honden circuleert veel foutieve of onvolledige informatie. Klik hier voor meer info.
 • Brokken en vleesvoeding m.b.t maagzuur en vertering.
  In tegenstelling tot het populaire geloof is het door elkaar geven van hondenbrokken en vlees voeding bij gezonde honden in principe geen probleem. De zuurtegraad van de maag is en blijft voldoende laag om de eiwitten in de voeding goed te verteren en schadelijke bacteriën zoveel als mogelijk af te doden. De gemiddelde Ph van de maag bij een hond is 1,05 - 2,2, heel erg zuur dus. Bij honden met gevoelige en/of maag-darmproblemen of maagzuur remmende medicatie is voorzichtigheid echter geboden. De maag van een hond is GEEN glas met stilstaand water. De maag bevat maagzuur en er worden stoffen toegevoegd in de maag. De zuurgraad van een hondenmaag is bijna net zo hoog als zoutzuur! De exacte Ph waarde is afhankelijk van de voeding. Tevens trekt de maag samen waardoor brokken of vlees niet zinken. De bekende plaatjes met daarin geëxtrudeerde en geperste brokken elk in een glas met water, wat veel op internet gecommuniceerd wordt, is dan ook geen vergelijk met een hondenmaag. LET OP: Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat ook op brokvoeding, geperst of geextrudeerd, de ph keurig tot onder de 2 daalt, dus ongeveer net zo zuur als vleesvoeding. Combineren is dus in zijn algemeenheid geen probleem. Er zijn echter altijd uitzonderingen.
 • Schrokken.
  Stem de grootte van de brok die u geeft af op de grootte van uw hond. Een grote hond die een te kleine brok krijgt, hoeft minder te kauwen wat schrokgedrag in de hand kan werken. Door het schrokken kauwt de hond zijn voer onvoldoende en hapt hij veel lucht met alle lichamelijke ongemakken van dien. Schrokgedrag is lastig af te leren, maar relatief eenvoudig te beperken. Hier leest u alles over (het voorkomen van) schrokgedrag bij de hond.
 • Blaas en nierstenen
  Deze komen vaak bij honden voor. Door een verandering in de zuurgraad en/of de concentraties van steenvormende componenten in de urine kunnen kristallen neerslaan. Deze kristallen groeperen zich en vormen blaasstenen. We onderscheiden verschillende typen blaas/nierstenen, waaronder struviet, calcium-oxalaat, cystine en ammoniumuraat (uraat). Het hangt dus af van welke stenen het betreft? Kort gezegd:
  Bij struviet/blaasgruis en stenen adviseren we genoeg drinken, minder magnesium en fosfor, niet minder eiwit > CONTROL mini
  Bij nieraandoeningen (stenen) en/of oxalaatproblemen adviseren we minder eiwit, ph urine moet hoger > SENIOR en/of vleesvoeding 800g worsten
  Bij uraatstenen adviseren we minder vlees, minder eiwitten, ph urine moet hoger > SENIOR.
  Let op: De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge uurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
 • Actieve honden, hun energie en eiwit, vetten en koolhydraten.
  Een actieve hond heeft veel eiwitten nodig, omdat eiwitten bijdragen aan een optimaal herstel: zij geven brandstof, zodat jouw hond weer energie krijgt. Daarnaast dragen ze bij aan het herstel van spieren en pezen na fysieke inspanning. Hoe meer eiwit, zoveel minder koolhydraten. Dat is een voordeel voor actieve honden maar kan ook een voordeel zijn voor honden met overgewicht (mits voldoende beweging en geen tussendoortjes). Indien dit niet helpt dan is een voeding met veel eiwit en weinig vet wellicht een goede oplossing. Het vetmetabolisme van de hond gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie, voor actieve honden een must. Daarnaast is vet ook een smaakmaker en belangrijk bij het transport van vitamine A, D, E en K in het lichaam. Honden vinden de smaak van dierlijk vet vaak onweerstaanbaar. Als je een moeilijke eter hebt, dan kan een voeding met een hoog dierlijk vetgehalte uitkomst bieden. Belangrijk om te weten is of het bij de hond gaat om een korte inspanning of een lange(re). Zo gebruiken honden met name koolhydraten als energiebron tijdens korte heftige inspanning (bijv. sprint, coursing e.d). En honden die lange afstanden afleggen (bijv. sledehonden) hebben juist weer een voeding nodig met een hoog vetgehalte wat het uithoudingsvermogen verbetert. Als je flink actief met je hond bent geweest, bijvoorbeeld een lange wandeling van een uur waarbij jouw hond ook los heeft gelopen, is het verstandig om uw hond meteen na de inspanning iets te geven en niet te wachten tot het avondeten. Geef dan een tussendoortje die veel eiwitten en/of vet bevat en geen of weinig koolhydraten zoals de nieuwe BF®Petfood meat bars (spoedig leverbaar). Belangrijk bij actieve honden is dat de verbruikte energie, bij korte of langere inspanning, door middel van voeding dient te worden aangevuld die essentiële voedingsstoffen moet bevatten die bijdragen aan een goed herstel na lichamelijk inspanning.
 • Alvleesklier (pancreas).
  Aan te raden is een dieet met kwalitatief goede eiwitten (vlees), weinig vet en voldoende vezels (bijv. BF®Petfood Vleesvoeding en Control Mini). Verder is het belangrijk dat de vleessoorten die de hond moet hebben mager zijn. Te denken valt aan rund, hert, kip, wild, kalkoen, etc. Mocht de hond te mager worden, doordat hij minder vet krijgt, dan kan men koolhydraten gaan toevoegen.
 • Gebitsverzorging.
  Gebitsverzorging bij honden en katten wordt nogal eens vergeten. En dat terwijl 80% van de honden ouder dan 3 jaar en 2 op de 3 katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft! Een smaakvolle en gezonde BF®Petfood "rawhide" kauwkluif ondersteunt en verzorgt het gebit. Tip: Kies altijd een rawhide kaukluif formaat die past bij de grootte van uw hond. Daarnaast zorgen de BF®Petfood dogbite en catbite tabletten voor de nodige frisse adem.
 • Groeifase pup.
  Geef een pup altijd puppy brokken. BF®Petfood heeft zowel geperste als geëxtrudeerde puppybrokken. De groeifase is belangrijk en betekent voldoende calorieën, mineralen, eiwitten en vitaminen. Belangrijk: een puppy moet slank, actief en lenig blijven en mag niet te snel groeien, mollig en dik worden. Met name bij pups van grote rassen is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen. Voer met uw ogen. De hoeveelheden van het voedingsadviesschema kunt u als richtlijn hanteren, afhankelijk van leeftijd, beweging, conditie en prestatie van uw hond.
 • Koolhydraten en vetten.
 • Vetten zijn trage energieleveranciers, waar koolhydraten snel energie leveren. Koolhydraten zijn onder te verdelen in verteerbare (energievoorziening: zetmeel, suiker) en niet verteerbare (voedingsvezels: stevige ontlasting, stimuleert spijsvertering) koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet en opgeslagen in de vetdepots van het lichaam. Als dit teveel gebeurt, wordt de hond te dik. Het vetmetabolisme (vetstofwisseling) van de hond en kat gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie indien de hond voldoende beweging (energieverbruik) krijgt. Vetten leveren essentiële vetzuren die voor uw hond en kat de voornaamste energiebron zijn. Vetten zijn naast smaakmakers, essentieel voor een gezonde huid en vacht, belangrijk bij de transport van vitamine A, D, E en K in het lichaam en bieden bescherming tegen groei- en voortplantingsstoornissen. BF®Petfood Diervoeding BV garandeert in haar voeders een optimale smaak en verteerbaarheid van oliën en vetten (omega vetzuren 3, 6 en 9) door toevoeging van lecithine, welke bijdraagt aan een glanzende vacht en huidirritaties voorkomt. De BF®Petfood vetten zijn ook los verkrijgbaar.
 • Kleine rassen.
  Kleine rassen hebben, net als puppy's, een hoge energiebehoefte (zie geperst mini). Daarnaast hebben kleine rassen een kleine maag en kunnen daardoor geen grote hoeveelheden voedsel in één keer verteren. Verstandig is om kleine porties meerdere keren verspreid over de dag te geven (min. 2 - 4). TIP: Kleine rassen hebben de neiging om moeilijke eters te zijn (of te worden), vooral als hun baasje (te) makkelijk toegeeft. Om te voorkomen dat uw hond een (nog) moeilijke(r) eter wordt, kunt u zich het best houden aan een strikte voedingsroutine. BF®Petfood heeft speciale premium mini hondenvoeding ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van kleine rassen (zie mini - small breed voeding). BF®Petfood vleesvoeding kan zowel een optie zijn als aanvulling of als complete voeding voor moeilijke kleine eters mede vanwege de zeer goede acceptatie.
 • M'n puppy of volwassen hond eet niet?
  Houd je puppy of volwassen hond goed in de gaten als hij zijn eten laat staan. Let op signalen van pijn, ziekte en symptomen als veel hijgen, moeilijk ademhalen, piepen, doffe ogen, lusteloosheid, onrustig rondjes lopen, sneller geïrriteerd zijn en grommen. Maar de pup of volwassen hond kan ook last hebben van een kies, tand of van bijv. een splinter in zijn bek of last van zijn maag. Zorg ervoor dat hij/zij geen stress heeft en op een rustige plek kan eten. Een verhoging van 40 graden of meer kan duiden op een ontsteking of virus. Stress kan veroorzaakt worden vanwege verschillende oorzaken zoals eenzaamheid, nieuw huisdier of huisgenoot, verhuizing, als het baasje weg is etc. Laat zijn volle voerbak vooral niet staan. Haal deze na ca. 5 minuten weg. Zo leert hij dat voeding beperkt (schaars) is en hij /zij het beter kan opeten als het beschikbaar in de voerbak is. Het eten kun je eventueel spannender maken met een voedingsspeeltje. Wat u vooral niet moet doen is extra aandacht geven aan je pup of volwassen hond als hij/zij niet eet. Aub niet aaien, hem/haar aanmoedigen of naast hem/haar zitten omdat hij/zij dit als een beloning zal zien. Haal zijn etensbak weg, wissel ook niet meteen van voeding, geef geen andere lekkere dingen en probeer het de volgende dag weer. Let op: Wat u ook niet moet doen is tussendoortjes geven ter compensatie. Tip: Moeilijke eters? Geef BF®Petfood Geperst mini, Geperst lam, Diner (waar warm water bij kan en wat u even moet laten wellen = lekkere warme maaltijd) of High Energy indien de hond niet van brokken houdt, niet goed kan kauwen, slecht eet of dunne ontlasting heeft. Ook geperst kunt u evt warm water bij doen en even laten wellen. Daarnaast kan vleesvoeding ook een goede optie zijn. Apart of in combinatie. Meer informatie klik hier.
 • Witte schilfers en vette of droge huid.
  Seborroe is een chronische aandoening van de huid waarbij de talgproduktie verstoord is door een ontregeling van normale huidbarrière. Er kan overmatige schilfering plaatsvinden en de huid kan erg vet, of juist erg droog worden. De normale huidbarière kan verstoord raken door inwendige of uitwendige oorzaken. Inwendige oorzaken zijn bijvoorbeeld hormonale veranderingen of een stofwisselingsziekte. Ook komen we erfelijke verstoringen van de huidbarière tegen. Uitwendige oorzaken voor een verstoring kunnen zijn allergiën/atopiën, huidparasieten als vlooien en mijten, huidschimmels of bacteriële huidinfecties. Ook het (goedbedoelde) wassen van de vacht met verkeerde, te veel ontvettende shampoos kan ook een oorzaak van de disbalans zijn. Wanneer de balans eenmaal verstoord is is het voor de huid erg moeilijk om de beschermende funktie te herstellen. Allereerst is het belangrijk om een eventueel onderliggend probleem op te sporen en te behandelen. Tevens kan een ondersteunende behandeling met speciale shampoos of sprays worden ingesteld om de huidbarière te herstellen en de vicieuze cirkel van seborroe te doorbreken.
 • Het vers vlees verhaal in droogvoeding.
  Het gebruik van vers vlees bij droogvoeding kan vooral een toegevoegde waarde zijn i.v.m. de acceptatie en hogere biologische waarde (vertering) van de brokvoeding. Maar let op: Als er vers vlees (waar vocht in zit en wat meegerekend mag worden op het etiket) wordt gebruikt, blijft er in het eindproduct op droge basis minder van over, doordat het vocht grotendeels verdwijnt tijdens productie. Een product waar bijv. "met 40% vers vlees" op de verpakking staat vermeld zal waarschijnlijk zo’n 10% op droge basis van overblijven. Tip: Kies dus voor een droogvoeding met voldoende (gedroogd) vlees of een combinatie tussen vers en gedroogd.
 • Blaasontsteking.
  Let op. Droogvoer bevat minder vocht dan natvoer en de doorspoeling met vocht is van essentieel belang ter voorkoming van blaasontstekingen.
 • Eet je dier (plotseling) met lange tanden?
  Een hond of kat zijn eten laat staan als er iets mis is met de voeding. Bederf, beïnvloeding van zuurstof, vocht en licht en/of verminderde geur en smaak kunnen redenen hiervoor zijn. Check of de voeding wel goed is bewaard en de houdbaarheidsdatum niet is verstreken. Soms kan andere voeding bij moeilijke eters uitkomst bieden zoals Diner en Geperst waar u warm water aan kunt toevoegen en dat even laat wellen. Of een brok met veel eiwit en gezond vet zoals High Energy.
  Probiotica.
 • BF®Petfood OMEGA+ Probiotic met gezonde en goede bacteriën (Bacillus subtilis C-3102), zorgt voor een optimale darmbalans en algemene gezondheid van uw hond. Ondersteunt weerstand (bijv. na antibioticakuur), spijsvertering, verbetert de ontlasting (stoelgang) en biedt ondersteuning bij stressmomenten (bijv. bij omschakeling van voer). Tevens goed voor huid, vacht en vitaliteit. Hoge acceptatie. Ideaal als aanvulling bij droog- of natvoer, vleesvoeding en BARF. Voor alle hondenrassen. Van pup tot senior. Meer info vindt u hier.
 • Socialicatie.
  Moeite met socialiseren van uw hond of kat? Gebruik BF®Petfood Relax tijdens het socialisatieproces, dit geeft rust voor baas en beestje! Klik hier voor meer informatie.
 • Eiwitgehalte.
  Er wordt wel eens beweerd dat een hoog eiwitgehalte ervoor zorgt dat een pup of volwassen hond (bijv. grote rassen) skeletproblemen kunnen krijgen. Dit is een fabel (klik hier voor meer informatie). Met BF®Petfood hondenvoeding en bijbehorende dosering voorkomt u dat uw hond te veel voeding, koolhydraten en calcium krijgt die problemen kunnen veroorzaken o.a. bij heupen, gewrichten en gewicht.
 • Beperking geur ontlasting.
  BF®Petfood gebruikt gedroogd extract van de yucca schidigera plant. Deze zorgt er voor dat ontlasting minder sterk ruikt. Zowel katten als kleine hondjes poepen vaak rondom huis (bijv in de tuin), en/of in huis op een bak, en dan kan een wat minder geurende ontlasting erg prettig zijn.
 • Gewrichten.
  Gewrichtsproblemen komen vaak voor bij honden, vooral bij grote(re) en oudere honden. De hond heeft hierbij vaak pijn en kan zich minder goed bewegen. Resultaat is vaak dat de hond minder snel mee uit gaat. BF®Petfood souplesse en zalmolie kan ondersteuning bieden aan de gewrichtsfunctie.
 • Actieve en drachtige hond.
  Geef de actieve hond BF®Petfood High Energy brokken: hoge energiebehoefte en aangepast eiwit-vet gehalte. Ook honden tijdens en na de dracht- en zoogperiode of na ziekte adviseren wij BF®Petfood High Energy.
 • Drachtige en lacterende poezen en sterilisatie en castratie.
  Na de sterilisatie en castratie verandert de stofwisseling van uw kat. Hierdoor zullen katten sneller dikker worden als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven. Uiteraard kunt u dit voorkomen door de kat voeding te geven met minder caloriën zoals BF®Petfood Control. BF®Petfood premium kitten voeding is, naast kitten voeding, zeer geschikt voor drachtige en lacterende poezen.
 • Gras eten.
  Honden eten meestal gras vanwege een instabiele spijsvertering en/of als ze misselijk zijn (meestal op een lege maag) of vanwege niet complete voeding (vitamine/mineralengebrek). Gras eten vergemakkelijkt het braken. Het kan zijn dat er sprake is van een tekort aan vezels in de voeding. Voor honden met een overproductie van maagzuur kan het zinvol zijn om deze honden 's avonds heel laat nog wat voeding te geven. Meer informatie klik hier.
 • Ontlasting eten.
  Uit onderzoek naar Coprofagie, net woord voor het eten van poep, blijkt dat 16% van de honden regelmatig hondenpoep eet. Ontlasting eten kan verschillende oorzaken hebben waaronder: macht der gewoonte, gedrag(afwijkend), aanwezige smaakstoffen in ontlasting of een storing van de darmflora en/of een gebrek aan probiotica, mineralen, enzymen of ruwvezel. BF®Petfood 3-in-1 mineralen koekjes en/of BF®Petfood vezelrijke Diner voeding kunnen uitkomst bieden. Meer informatie klik hier. Bijkomend voordeel is dat de ontlasting van honden die BF®Petfood 3-in-1 koekjes gegeten hebben door honden niet aantrekkelijk gevonden wordt.
 • Overgewicht.
  Uit onderzoek blijkt 44% van de honden en 60% van de katten te dik zijn. Misschien niet zo extreem dik, maar dik genoeg om er flinke nadelen van te kunnen ondervinden. Als een hond te dik is, heeft dat eigenlijk maar één oorzaak: hij of zij krijgt meer energie binnen dan hij verbruikt veroorzaakt door en/of teveel tussendoortjes en/of te veel voeding eet en/of te weinig beweging. Voor verdere voedingsinformatie omtrent overgewicht bij uw hond klikt u hier.
 • Oudere hond.
  Bij oudere honden neemt het uithoudingsvermogen af en de stofwisseling vertraagt. Oudere honden hebben meer kans op gebitsproblemen, zwaarlijvigheid, hartziekten en nierfalen. Een aangepaste voeding, minder calorieën, verhoogd vezelgehalte en verlaagd in fosfor, kan deze achteruitgang vertragen. Geef daarom een oudere hond (ouderdomsverschijnselen) BF®Petfood Senior brokken.
 • Vochtgehalte.
 • Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Besef dat in voeding ook vocht zit. Een hond die alleen natvoeding eet heeft minder vocht nodig dan een hond die alleen brokken eet.
 • Zomer.
  Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar zowel hond als kat kunnen er problemen mee krijgen. Meer informatie leest u hier.
 • Parasieten: vlooien, teken en mijten.
  Vele huisdieren en hun baasjes worden geplaagd door vlooien, luizen, teken en mijten. Klik hier voor meer informatie over BF®Petfood honden- en katten snoepjes met knoflook. Informatie omtrent BF®Petfood schapenvet bonbons met knoflook voor de hond vindt u hier. LET OP: Ook 's winters zijn er vlooien in huis. Eitjes die er in de zomer zijn gelegd, kunnen maanden overleven totdat de atmosfeer lekker vochtig en warm wordt. Extra opletten dus en je hond goed behandelen bijv. met BF®Petfood knoflook snoepjes of BF®Petfood schapenvet met knoflook.
 • Struviet (blaasgruis) en pH waarde.
  Blaasgruis en blaasstenen komen meestal voor in de vorm van struviet en oxalaat (calciumoxalaat). Bij een pH (zuurtegraad van de urine) lager dan 7 (te zuur) is meestal oxalaat aanwezig en bij een pH hoger dan 7 meestal struviet (niet zuur genoeg). De natuurlijke manier van het verzuren van de urine m.b.t blaasgruis/struviet is het kiezen van honden- en/of kattenvoeding met veel vlees, wat natuurlijke methionine bevat, en bijv. cranberry's. Zorg altijd voor voldoende vocht en een verlaagde waarde aan mineralen (fosfor en magnesium). Voedingsadvies bij blaasgruis (struviet) bij de kat zie Control kat en bij de hond Control small breed)
 • Wormen.
  Laat uw hond en/of kat minimaal 2-4 keer per jaar, in overleg met uw dierenarts, ontwormen. Gebruik daarnaast een natuurlijk en kwalitatief product, omdat ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen. Voor honden zijn er de smaakvolle en gezonde schapenvet bonbons met knoflook en de tabletten met knoflook zijn er voor hond en kat.
 • Winter.
  Ook in de winter moet uw hond of kat gewoon naar buiten kunnen. Daarbij moet u wel letten op de weersomstandigheden. Vooral als het gaat sneeuwen en vriezen hebben deze dieren extra aandacht nodig. Klik hier voor WINTERTIPS.
 • Kruiden.
  BF®Petfood verwerkt natuur- en echinacea kruiden in haar honden- en kattenvoeding, die de vitaliteit, vertering en het afweersysteem ondersteunen.
 • Vitaminen en mineralen.
  Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid en bijdragen aan een goed energieniveau. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor groei, onderhoud en functioneren van het lichaam en voor het ondersteunen van de weerstand. De hond kan zowel geen mineralen als de meeste vitamines niet of onvoldoende zelf aanmaken en moet deze voornamelijk via voeding binnenkrijgen. In de voeding van BF®Petfood Diervoeding BV zijn alle vitaminen en mineralen ruimschoots en in de juiste verhouding aanwezig. Klik hier voor meer informatie over vitaminen en mineralen. Maar ook hier geld: meer is niet per definitie beter.
 • Ruwe as?
  Ruwe as is de term, die vermeld staat op elke honden- en kattenvoeding verpakking, voor alles wat overblijft na verbranding. Het wordt ook werkelijk gemeten door een beetje voeding onder hele hoge temperaturen te verbranden. Wat na verbranding over blijft, zijn de mineralen. Er zit dus niet werkelijk ruwe as in het voer. In brokken ligt het ruwe as gehalte meestal tussen de 5% en 8%.
 • Vuurwerkstress, tips en behandelmogelijkheden.
  Helaas voor onze viervoeters betekent het dat een knallend uiteinde vaak samengaat met een aantal angstige uurtjes onder de bank. Veel honden en katten vinden het geluid en de flitsen van vuurwerk beangstigend. Lees hier meer informatie en tips.

Voor vragen of meer informatie bel BF®Petfood Consumentenservice 0512-541920 of mail voor meer informatie: info@bfpetfood.nl

Biofood Diervoeding BV is de overkoepelende onderneming welke handelt in natuurlijke en biologische diervoeding onder de naam en logo BF® Petfood.
Frans
English
Nederland
Nederlands
Nederlands


Soortpagina = algemeen
Aan/uit = 0
Database = prod
Sectie = 0
navigatie = info
artikelnummer = 104
Selectie artikelen = ,