Uw dier

Voedingwijzer


Klik op de voedingwijzer voor het vergroten van de afbeelding.

Voeding informatie

 • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
 • Geperst of geëxtrudeerd?
  Over het algemeen zijn brokken geëxtrudeerd (krokant) of geperst. Er is geen stelregel te noemen wanneer een hond een geperste of geëxtrudeerde brok zou moeten eten. Wel wordt afgeraden om geperste en geëxtrudeerde brokken te mengen. Brokken met verschillende bereidingsprocessen worden op verschillende manier door de hondenmaag verteerd. Meer informatie klik hier.
 • Overschakelen van voeding.
  1
  . Overstap van krokant naar krokant of van geperst naar geperst: Als u overschakelt van geëxtrudeerde (krokant) voeding naar BIOFOOD geëxtrudeerde (krokant) voeding of van geperste voeding naar BIOFOOD geperste voeding doe dit dan geleidelijk. Dat wil zeggen: begin met een kwart en verhoog geleidelijk de hoeveelheid (voer met uw oog), zodat u na enkele dagen (7-9) geheel bent overgeschakeld op BIOFOOD voeding. (LET OP: bij het omschakelen van voeding kan de ontlasting anders zijn dan normaal. Dit is niet ernstig, u kunt ook kiezen voor de overstap met vleesvoeding: zie "extra ondersteuning").
  2. Overstap van krokant naar geperst (of andersom): Wanneer u overstapt van geëxtrudeerde (krokant) voeding naar een geperste voeding (of andersom) adviseren wij u dit in 1 keer te doen, dus niet door te mengen. (LET OP: bij het omschakelen van voeding kan de ontlasting anders zijn dan normaal en kan het zijn dat de hond nog moet wennen. U kunt ook kiezen voor de overstap met vleesvoeding: zie "extra ondersteuning").
 • Extra ondersteuning bij het overschakelen.
  -Vleesvoeding kan bij de omschakeling uitkomst bieden. Hierbij geeft u uw hond enkele dagen BIOFOOD vleesvoeding en schakelt dan over op BIOFOOD droogvoer (krokant of geperst).
  -Bij het overschakelen naar andere voeding kan het maag-darmkanaal uit balans raken. Spijsverteringsproblemen en dunne ontlasting kunnen het gevolg zijn. Hierbij kunnen de BIOFOOD 3in1 koekjes uitkomst bieden. Klik hier voor meer informatie.
  -Biofood OMEGA+ Probiotic met gezonde en goede bacteriën (Bacillus subtilis C-3102), zorgt voor een optimale darmbalans en algemene gezondheid van uw hond. Ondersteunt weerstand (bijv. na antibioticakuur), spijsvertering, verbetert de ontlasting (stoelgang) en biedt ondersteuning bij stressmomenten (bijv. bij omschakeling van voer). Meer info vindt u hier.
 • Bewaren droogvoeding.
  Brokvoeding kunt u het beste koel en droog bewaren of in de zak zelf (goed afsluiten bijv. dichtplakken) of met zak en al in een voerton. TIP: Een kleinere bewaardoos kan ook handig zijn, zodat je een kleine voorraad hebt voor bijvoorbeeld een week en de voeding zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof, vocht en licht, wat de houdbaarheid en smaak kan beïnvloeden. Deze kun je af en toe bijvullen vanuit de bewaarton of zak.
 • Huid, vacht en vertering.
  Er zijn veel honden, en in mindere mate katten, met huid- en vachtproblemen. Jeuk, huidschilfers, verharing, kale plekken etc. betekent dat de hond of kat letterlijk en figuurlijk niet goed 'in zijn vel' zit. De meeste huidklachten van honden of katten ontstaan vanwege een allergische reactie die samengaan met veel jeuk; een enkele keer is diarree een gevolg van een overgevoeligheidsreactie; bij uitzondering en dan voornamelijk bij katten worden niezen, astma of andere luchtweg-verschijnselen gezien. Meest voorkomende allergiën zijn voedsel-, contact- of vlo-, teken- en/of mijtenallergie of Atopie. Meer informatie klik hier. TIP: Voeding met voldoende gezond vet (dierlijk) is doorgaans een goede remedie tegen huid en vachtproblemen bijv. BIOFOOD high energy, lam rijst of geperst lam. Tevens biedt vloeibaar schapenvet, zalmolie, schapenvet bonbon of vistruffel, ondersteuning van huid, vacht en vertering.
 • Gevogelte vet en allergie.
  Het is een veel voorkomende misvatting dat kippen- of gevogeltevet problemen zou kunnen geven bij een hond die gevoelig is (allergie) voor kip of gevogelte (pluimvee). Wanneer er over een allergie gesproken wordt, gaat het altijd over de eiwitfractie van desbetreffend product. Pure olie of vet bevat geen allergenen en kan dus niet de oorzaak zijn van een allergische reactie. De vet-/oliebronnen in onze BIOFOOD voeding zijn zorgvuldig gezuiverd, wat resulteert in een eiwit-vrij ingrediënt.
 • Allergiën en/of gevoelig.
  Circa 10% van alle honden met een allergie heeft last van een voedingsallergie. Hiermee staat deze vorm van allergie op de derde plek van veel voorkomende allergieën bij de hond, na een atopie (een allergie voor stoffen die vrij voorkomen in de omgeving, zoals hooikoorts, huisstof- en voorraadmijt) en vlooienallergie. De meest voorkomende bron van voedingsallergie is een eiwitsoort (rund en kip) of tarwe. Voedingsadvies hond zie Geperst lam, Lam&rijst en Sensitive (mini). Voedingsadvies kat zie Sensitive kat.
 • Gluten.
  Gluten zijn een groep van eiwitten die alleen in granen zitten. Deze plantaardige eiwitten bestaan op zichzelf weer uit verschillende soorten eiwitten; de glutenines en de gliadines. Het zijn de gliadines die in het geval van een glutenallergie de klachten veroorzaken. Deze zitten in tarwe, rogge, gerst, haver, kamut, spelt en mout. Voor het gemak worden deze granen met schadelijke gliadines gluten ´niet glutenvrij´ genoemd, en alle andere granen vallen onder de noemer ´glutenvrij´ zoals maïs en rijst. Wilde rijst, gierst, quinoa, amarant, sojabonen, aardappelen, zoete aardappelen en zonnebloempitten zijn geen granen en bevatten ook geen gluten. Veel BIOFOOD honden- en kattenvoeding is tarwe- en glutenvrij. Graanvrij zijn Sensitive (mini) en Sensitive kat.
 • Te dunne ontlasting.
  Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan waterdunne ontlasting. De meest voorkomende oorzaken van waterdunne ontlasting zijn voerverandering of een niet goed verteerbaar voer viraal: coronavirus, parvovirus, spoelwormen, flagellaten zoals giardia, voedingsallergie of voedselovergevoeligheid. Smaakvolle 3-in-1 hondenkoekjes helpen bij te dunne ontlasting (maakt ontlasting steviger), eetafwijkend gedrag (ontlasting/gras eten) en ondersteunt het lichaam bij het reinigen van afvalstoffen. Daarnaast kun je de 3-in-1 koekjes ook gebruiken bij voerverandering of bij niet goed verteerbaar voer. BIOFOOD 3-in-1 mineralen koekjes kunt u daarnaast combineren met BIOFOOD vezelrijke diner voeding of BIOFOOD vers vlees voeding. Klik hier voor meer informatie.
 • Nieraandoeningen.
  Nieraandoeningen komen relatief vaak voor bij katten en oudere honden. De aandoening verloopt meestal chronisch (is langdurig aanwezig) en progressief (de nieren gaan steeds minder goed werken). De klachten worden vooral veroorzaakt doordat de falende nieren de afvalstoffen (voornamelijk afkomstig van voedingseiwitten) niet meer goed uit het bloed kunnen filteren, waardoor deze zich ophopen in het bloed. De meest voorkomende verschijnselen bij nierfalen zijn slechte eetlust, gewichtsverlies, veel drinken en plassen, braken, diarree en minder actief. Belangrijk bij een nierdieet zijn minder (weinig) eiwit (wel goede kwaliteit), weinig fosfor en voldoende eten (kcal). Voedingsadvies kat: Senior kat. Voedingsadvies hond: Senior small breed. (Blaasgruis bij kat en hond zie Control kat en Control small breed)
 • Knoflook.
  Vele honden en katten worden geplaagd door vlooien, luizen, teken en mijten. BIOFOOD knoflook tabletten en schapenvet knoflook bonbons bieden de nodige ondersteuning bij afweer, huid, vacht en vertering. Klik hier en hier voor meer informatie. Voor algemene informatie omtrent hond en teek en wat te doen klikt u hier.
 • Schrokken.
  Stem de grootte van de brok die u geeft af op de grootte van uw hond. Een grote hond die een te kleine brok krijgt, hoeft minder te kauwen wat schrokgedrag in de hand kan werken. Door het schrokken kauwt de hond zijn voer onvoldoende en hapt hij veel lucht met alle lichamelijke ongemakken van dien. Schrokgedrag is lastig af te leren, maar relatief eenvoudig te beperken. Hier leest u alles over (het voorkomen van) schrokgedrag bij de hond.
 • Alvleesklier (pancreas).
  Aan te raden is een dieet met kwalitatief goede eiwitten (vlees), weinig vet en voldoende vezels (bijv. BIOFOOD Geperst Adult en BIOFOOD Vleesvoeding). Verder is het belangrijk dat de vleessoorten die de hond moet hebben mager zijn. Te denken valt aan rund, hert, kip, wild, kalkoen, etc. Mocht de hond te mager worden, doordat hij minder vet krijgt, dan kan men koolhydraten gaan toevoegen.
 • Gebitsverzorging.
  Een smaakvolle en gezonde BIOFOOD "rawhide" kauwkluif ondersteunt en verzorgt het gebit. Tip: Kies altijd een rawkhide kaukluif formaat die past bij de grootte van uw hond. Daarnaast zorgen de BIOFOOD dogbite en catbite tabletten voor de nodige frisse adem. Tip: Gebitsverzorging bij honden en katten wordt nogal eens vergeten. En dat terwijl 80% van de honden ouder dan 3 jaar en 2 op de 3 katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft!
 • Moeilijke eters.
  Geef BIOFOOD Geperst mini, Geperst lam, Diner of High Energy indien de hond niet van brokken houdt, niet goed kan kauwen, slecht eet of dunne ontlasting heeft. Daarnaast kan vleesvoeding ook een goede optie zijn. Meer informatie klik hier.
 • Groeifase pup.
  Geef een pup altijd puppy brokken. BIOFOOD heeft zowel geperste als geëxtrudeerde puppybrokken. De groeifase is belangrijk en betekent voldoende calorieën, mineralen, eiwitten en vitaminen. Belangrijk: een puppy moet slank, actief en lenig blijven en mag niet te snel groeien, mollig en dik worden. Met name bij pups van grote rassen is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen.
  Voer met uw ogen. De hoeveelheden van het voedingsadviesschema kunt u als richtlijn hanteren, afhankelijk van leeftijd, beweging, conditie en prestatie van uw hond.
 • Kleine rassen.
  Kleine rassen hebben, net als puppy's, een hoge energiebehoefte (zie geperst mini). Daarnaast hebben kleine rassen een kleine maag en kunnen daardoor geen grote hoeveelheden voedsel in één keer verteren. Verstandig is om kleine porties meerdere keren verspreid over de dag te geven (min. 2 - 4). TIP: Kleine rassen hebben de neiging om moeilijke eters te zijn (of te worden), vooral als hun baasje (te) makkelijk toegeeft. Om te voorkomen dat uw hond een (nog) moeilijke(r) eter wordt, kunt u zich het best houden aan een strikte voedingsroutine. BIOFOOD heeft speciale premium mini hondenvoeding ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van kleine rassen (zie mini - small breed voeding). BIOFOOD vleesvoeding kan zowel een optie zijn als aanvulling of als complete voeding voor moeilijke kleine eters mede vanwege de zeer goede acceptatie.
 • Vers vlees in brokvoeding.
  Het gebruik van vers vlees bij brokvoeding kan vooral een toegevoegde waarde zijn i.v.m. de acceptatie en hogere biologische waarde (vertering) van de brokvoeding. Maar let op: Als er vers vlees (waar vocht in zit) wordt gebruikt, blijft er in het eindproduct veel minder vlees over, doordat het vocht grotendeels verdwijnt. Voorbeeld: Product A waar groot "met 70% vers vlees" op de verpakking staat vermeld zal waarschijnlijk zo’n 18% dierlijke eiwitten van overblijven. Product B met totaal 40% aan gedroogd vlees bevat zo’n 25-30% aan dierlijke eiwitten. Een combinatie tussen vers en gedroogd heeft dus de voorkeur.
 • Eet je dier (plotseling) met lange tanden?
  Een hond of kat zijn eten laat staan als er iets mis is met de voeding. Bederf, beïnvloeding van zuurstof, vocht en licht en/of verminderde geur en smaak kunnen redenen hiervoor zijn. Check of de voeding wel goed is bewaard en de houdbaarheidsdatum niet is verstreken.
 • Probiotica.
  Biofood OMEGA+ Probiotic met gezonde en goede bacteriën (Bacillus subtilis C-3102), zorgt voor een optimale darmbalans en algemene gezondheid van uw hond. Ondersteunt weerstand (bijv. na antibioticakuur), spijsvertering, verbetert de ontlasting (stoelgang) en biedt ondersteuning bij stressmomenten (bijv. bij omschakeling van voer). Tevens goed voor huid, vacht en vitaliteit. Hoge acceptatie. Ideaal als aanvulling bij droog- of natvoer, vleesvoeding en BARF. Voor alle hondenrassen. Van pup tot senior. Meer info vindt u hier.
 • Socialicatie.
  Moeite met socialiseren van uw hond of kat? Gebruik BIOFOOD Relax tijdens het socialisatieproces, dit geeft rust voor baas en beestje! Klik hier voor meer informatie.
 • Eiwitgehalte.
  Er wordt wel eens beweerd dat een hoog eiwitgehalte ervoor zorgt dat een pup of volwassen hond (bijv. grote rassen) skeletproblemen kunnen krijgen. Dit is een fabel (klik hier voor meer informatie). Met BIOFOOD hondenvoeding en bijbehorende dosering voorkomt u dat uw hond te veel voeding, koolhydraten en calcium krijgt die problemen kunnen veroorzaken o.a. bij heupen, gewrichten en gewicht.
 • Beperking geur ontlasting.
  BIOFOOD gebruikt gedroogd extract van de yucca schidigera plant. Deze zorgt er voor dat ontlasting minder sterk ruikt. Zowel katten als kleine hondjes poepen vaak rondom huis (bijv in de tuin), en/of in huis op een bak, en dan kan een wat minder geurende ontlasting erg prettig zijn.
 • Gewrichten.
  Gewrichtsproblemen komen vaak voor bij honden, vooral bij grote(re) en oudere honden. De hond heeft hierbij vaak pijn en kan zich minder goed bewegen. Resultaat is vaak dat de hond minder snel mee uit gaat. BIOFOOD souplesse en zalmolie kan ondersteuning bieden aan de gewrichtsfunctie.
 • Actieve en drachtige hond.
  Geef de actieve hond BIOFOOD High Energy brokken: hoge energiebehoefte en aangepast eiwit-vet gehalte. Ook honden tijdens en na de dracht- en zoogperiode of na ziekte adviseren wij BIOFOOD High Energy.
 • Gras eten.
  Honden eten meestal gras vanwege een instabiele spijsvertering en/of als ze misselijk zijn (meestal op een lege maag) of vanwege niet complete voeding (vitamine/mineralengebrek). Gras eten vergemakkelijkt het braken. Het kan zijn dat er sprake is van een tekort aan vezels in de voeding. Voor honden met een overproductie van maagzuur kan het zinvol zijn om deze honden 's avonds heel laat nog wat voeding te geven. Meer informatie klik hier.
 • Ontlasting eten.
  Uit onderzoek naar Coprofagie, net woord voor het eten van poep, blijkt dat 16% van de honden regelmatig hondenpoep eet. Ontlasting eten kan verschillende oorzaken hebben waaronder: macht der gewoonte, gedrag(afwijkend), aanwezige smaakstoffen in ontlasting of een storing van de darmflora en/of een gebrek aan probiotica, mineralen, enzymen of ruwvezel. BIOFOOD 3-in-1 mineralen koekjes en/of BIOFOOD vezelrijke Diner voeding kunnen uitkomst bieden. Meer informatie klik hier. Bijkomend voordeel is dat de ontlasting van honden die BIOFOOD 3-in-1 koekjes gegeten hebben door honden niet aantrekkelijk gevonden wordt.
 • Overgewicht.
  Voor een voedingsadvies omtrent overgewicht bij uw hond klikt u hier.
 • Oudere hond.
  Naarmate een hond ouder wordt heeft ie minder eiwitten nodig vanwege de lagere energiebehoefte. Geef daarom een oudere hond (ouderdomsverschijnselen) BIOFOOD Senior brokken: lagere energiebehoefte en aangepast eiwit-vet gehalte.
 • Vetten.
  Vetten leveren essentiële vetzuren die voor uw hond en kat de voornaamste energiebron zijn. Het vetmetabolisme van zowel hond als kat gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie. Vetten zijn naast smaakmakers, essentieel voor een gezonde huid en vacht, belangrijk bij de transport van vitamine A, D, E en K in het lichaam en bieden bescherming tegen groei- en voortplantingsstoornissen. BIOFOOD Diervoeding BV garandeert in haar voeders een optimale smaak en verteerbaarheid van oliën en vetten (omega vetzuren 3, 6 en 9) door toevoeging van lecithine, welke bijdraagt aan een glanzende vacht en huidirritaties voorkomt. De BIOFOOD vetten zijn ook los verkrijgbaar.
 • Vochtgehalte.
  Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Besef dat in voeding ook vocht zit. Een hond die alleen natvoeding eet heeft minder vocht nodig dan een hond die alleen brokken eet.
 • Zomer.
  Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar zowel hond als kat kunnen er problemen mee krijgen. Meer informatie leest u hier.
 • Parasieten: vlooien, teken en mijten.
  Vele huisdieren en hun baasjes worden geplaagd door vlooien, luizen, teken en mijten. Klik hier voor meer informatie over BIOFOOD honden- en katten snoepjes met knoflook. Informatie omtrent BIOFOOD schapenvet bonbons met knoflook voor de hond vindt u hier. LET OP: Ook 's winters zijn er vlooien in huis. Eitjes die er in de zomer zijn gelegd, kunnen maanden overleven totdat de atmosfeer lekker vochtig en warm wordt. Extra opletten dus en je hond goed behandelen bijv. met BIOFOOD knoflook snoepjes of BIOFOOD schapenvet met knoflook.
 • Struviet (blaasgruis) en pH waarde.
  Blaasgruis en blaasstenen komen meestal voor in de vorm van struviet en oxalaat (calciumoxalaat). Bij een pH (zuurtegraad van de urine) lager dan 7 (te zuur) is meestal oxalaat aanwezig en bij een pH hoger dan 7 meestal struviet (niet zuur genoeg). De natuurlijke manier van het verzuren van de urine m.b.t blaasgruis/struviet is het kiezen van honden- en/of kattenvoeding met veel vlees (bevat natuurlijke methionine), cranberry's en zalmolie. Zorg altijd voor voldoende vocht en een verlaagde waarde aan mineralen (fosfor en magnesium). Evt extra zalmolie gebruiken zorgt voor verlaging pH waarde urine. Voedingsadvies bij blaasgruis (struviet) bij de kat zie Control kat en bij de hond Control small breed)
 • Wormen.
  Laat uw hond en/of kat minimaal 2-4 keer per jaar, in overleg met uw dierenarts, ontwormen. Gebruik daarnaast een natuurlijk en kwalitatief product, omdat ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen. Voor honden zijn er de smaakvolle en gezonde schapenvet bonbons met knoflook en de tabletten met knoflook zijn er voor hond en kat.
 • Winter.
  Ook in de winter moet uw hond of kat gewoon naar buiten kunnen. Daarbij moet u wel letten op de weersomstandigheden. Vooral als het gaat sneeuwen en vriezen hebben deze dieren extra aandacht nodig. Klik hier voor WINTERTIPS.
 • Kruiden.
  BIOFOOD verwerkt natuur- en echinacea kruiden in haar honden- en kattenvoeding, die de vitaliteit, vertering en het afweersysteem ondersteunen.
 • Vitaminen en mineralen.
  Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid en bijdragen aan een goed energieniveau. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor groei, onderhoud en functioneren van het lichaam en voor het ondersteunen van de weerstand. De hond kan zowel geen mineralen als de meeste vitamines niet of onvoldoende zelf aanmaken en moet deze voornamelijk via voeding binnenkrijgen. In de voeding van BIOFOOD Diervoeding BV zijn alle vitaminen en mineralen ruimschoots en in de juiste verhouding aanwezig. Klik hier voor meer informatie over vitaminen en mineralen. Maar ook hier geld: meer is niet per definitie beter.
 • Ruwe as?
  Ruwe as is de term, die vermeld staat op elke honden- en kattenvoeding verpakking, voor alles wat overblijft na verbranding. Het wordt ook werkelijk gemeten door een beetje voeding onder hele hoge temperaturen te verbranden. Wat na verbranding over blijft, zijn de mineralen. Er zit dus niet werkelijk ruwe as in het voer. In brokken ligt het ruwe as gehalte meestal tussen de 5% en 8%.
 • Vuurwerkstress, tips en behandelmogelijkheden.
  Helaas voor onze viervoeters betekent het dat een knallend uiteinde vaak samengaat met een aantal angstige uurtjes onder de bank. Veel honden en katten vinden het geluid en de flitsen van vuurwerk beangstigend. Lees hier meer informatie en tips.

Voor vragen of meer informatie bel BIOFOOD Consumentenservice 0512-541920 of mail voor meer informatie: info@biofooddiervoeding.nl

Biofood® is een 100 % logo/merk. Heeft geen verband als zodanig met de biologische productie.
Zijn er producten onder het logo Biofood® waarbij dit wel het geval is, dan word dit conform de officiële regelgeving vermeld bij en op het product.
Hongarije
Litouwen
Tjechie
Slowakije
Belgie
Belgie
Spanje
Middle East
Deutch
Frans
English
Nederland
Nederlands
Nederlands


Soortpagina = algemeen
Aan/uit = 0
Database = prod
Sectie = 0
navigatie = info
artikelnummer = 104
Selectie artikelen = ,